Πρωτόκολλο Χ10



Τι είναι το Χ10; 
To πρωτόκολλο επικοινωνίας Χ10 επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφορίας και κατά συνέπεια τη «συνομιλία» μεταξύ συσκευών. Η επικοινωνία αυτή υλοποιείται μέσω υπαρχόντων καλωδίων των 220V. Το Χ10 είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία για επικοινωνία με χρήση γραμμών ισχύος και χαρακτηρίζεται ως « power line carrier technology». Ειδικότερα αποστέλλονται παλμοί 120kHz στα zero crossing σημεία του εναλλασσόμενου ρεύματος. Η χρήση της υπάρχουσας ηλεκτρικής καλωδίωσης αποτελεί ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του πρωτοκόλλου καθώς αυτό έπεται το περιορισμένο κόστος στην οικιακή δικτύωση ( εξάλειψη της ανάγκης για εκ νέου καλωδίωση). Η επιτυχία του X10 έγκειται στην απλότητα του πρωτοκόλλου και το χαμηλό κόστος των Χ10 συσκευών. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική, που δεν απαιτεί κεντρικό ελεγκτή για να λειτουργήσει. Ένα Χ-10 σύστημα μπορεί απλά να αποτελείται από μια σειρά διατάξεων που ελέγχονται απ'ευθείας από το χρήστη. Για παράδειγμα, μέσω τηλεχειρισμού RF (ραδιοσυχνότητες), μπορεί κανείς να στείλει μια εντολή προς το δέκτη X10/RF, ο οποίος μεταδίδεται μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα Χ-10 ενεργοποιητή, ο οποίος, με τη σειρά του, ανοίγει ή κλείνει τη συσκευή.

Χαρακτηριστικά του Χ10 
Το πρωτόκολλο Χ10 βασίζεται σε μια αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός ελεγκτής. Η αρχιτεκτονική αυτή δίνει μεγάλη ευελιξία στο σύστημα και το καθιστά πολύ λιγότερο ευάλωτο σε βλάβες, καθώς σε περίπτωση βλάβης μιας συσκευής Χ10 τίθεται εκτός λειτουργίας μόνο η συγκεκριμένη συσκευή και όχι όλο το σύστημα Χ10. Η μετάδοση των σημάτων Χ10 για τον έλεγχο των συσκευών γίνεται μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει στο σπίτι/γραφείο. Αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι πολύ οικονομικός καθώς δεν απαιτούνται επιπλέον καλωδιώσεις και καθιστά τα συστήματα Χ10 πολύ εύκολα στην εγκατάσταση. Η μετάδοση των σημάτων Χ10 γίνεται μέσω υψηλών συχνοτήτων που εισάγονται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίες είναι τέτοιες ώστε να μην παρεμβαίνουν στις συνηθισμένες ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης στα συστήματα Χ10 είναι διαδεδομένη η χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) η οποία είναι ευέλικτη καθώς διαπερνά τοίχους και άλλα εμπόδια. Η χρήση ραδιοσυχνοτήτων χρησιμοποιείται κυρίως σε τηλεχειριστήρια που απαιτούν μεγάλη κινητικότητα. Τρόπος Λειτουργίας Δεδομένου ότι κάθε συσκευή Χ10 μπορεί να λαμβάνει όλα τα σήματα Χ10 που μεταδίδονται μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, το σύστημα θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις εντολές Χ10. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, το πρωτόκολλο Χ10 εφαρμόζει ένα απλό σύστημα που χρησιμοποιεί 16 κωδικούς σπιτιών (από το γράμμα Α έως το Ρ) και 16 κωδικούς συσκευών (1 έως 16), επιτρέποντας έτσι 256 (16 x 16) μοναδικές διευθύνσεις. Ο ορισμός της διεύθυνσης μιας συσκευής γίνεται από τον χρήστη. Εάν η ίδια διεύθυνση αποδοθεί σε περισσότερες από μια συσκευές, τότε όλες οι συσκευές με την ίδια διεύθυνση θα ανταποκρίνονται στις εντολές Χ10 (αυτό πολλές φορές είναι επιθυμητό). 


Αρχιτεκτονική του Χ10 
Η αρχιτεκτονική του Χ10 αποτελείται ουσιαστικά από δύο οντότητες: 
• X10 modules : Αυτά τοποθετούνται στις συσκεύες τις οποίες επιθυμουμε να συμπεριλάβουμε στο δικτυο μας και πρεπει συνεπως να υπαρχει η δυνατοτητα απόλυτου ελέγχου τους. Αυτά τα ενσωματώνουμε στις ηλεκτρικες πρίζες και τελικά προκύπτει μια νεα ηλεκτρικη πρίζα στην οποία πρεπει να συνδεθει η προς διαχειριση συσκευή. 
• X10 controller : Τουτοι αποτελουν τα θεμελιώδη συστατικα της αχιτεκτονικής του Χ10 πρωτοκόλλου. Ενας Χ10 ελεγκτής αποστέλλει σήματα ελέγχου στα Χ10 modules , χρησιμοποιωντας τις γραμμες ισχύος και λαμβανει απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο. Ο αριθμος των ελεγκτων μπορει να ξεπερνα τον ένα προκειμένου να ελέγξει μια ομάδα Χ10 συσκεύων. Ανάλογα με τη λειτουργικότητα οι Χ10 υπομονάδες δυναται επισης να κατηγοροποιηθούν ως εξής: 
• Χ10 πομπούς : συσκεύες οι οποιες είναι ικανές να αποστελλουν Χ10 σηματα μεσω των γραμμων ισχύος 
• Χ10 δέκτες : συσκευες οι οποίες είναι ικανές να λάβουν Χ10 σήματα μέσω των γραμμων ισχύος 
• Χ10 υπερδέκτες : συσκεύες οι οποίες είναι ικανές να στειλουν και να λαβουν Χ10 σήματα μέσω των γραμμων ισχύος Τα modules και οι ελεγκτές μπορουν να ενταχθούν σε καποια από τις τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες. Γενικότερα συνήθως ισχύει ότι όλα τα modules είναι δέκτες και όλοι οι ελεγκτες λειτουργούν ως πομποι. Όλα τα Χ10 συστατικα ειτε είναι modules είτε είναι ελεγκτες χαρακτηρίζονται από μια διευθυνση η οποία ονομάζεται Χ10 διευθυνση. Μια τυπική Χ10 διευθυνση αποτελείται από δύο μέρη : τον κωδικό του σπιτιου και τον κωδικό της μονάδας. Ο κωδικός σπιτιού μπορει να παρει οποιαδηποτε τιμη από το λατινικο Α μεχρι το λατινικό Ρ και ο κωδικός της μονάδας μπορεί να παρει οποιαδήποτε τιμή στην κλίμακα του 1 εως 16. Η κάθε διευθυνση λοιπόν καθορίζεται ως ένας συνδυασμος των κωδικων του σπιτιου και της μοναδας. Οι κωδικοι λ.χ. Α01, Β03, G05 είναι έγκυροι κωδικοί. Αξιζει να σημειωθεί ότι ο συνολικος αριθμος των διαθέσιμων διευθυνσεων είναι 256, ξεκινωντας από το Α01 και καταλήγωντας στο Ρ16, γεγονος το οποιο ερμηνευεται ως τη δυνατοτητα του Χ10 πρωτοκόλλου να διαχειρίζεται μια ποικιλια συσκευών των οποίων όμως ο αριθμος δεν υπερβαινει τις 256. Ανάλογα με το είδος του χρηστη και του μέσου αλληλεπίδρασης που χρησιμοποιει οι ελεγκετς μπορουν να διακριθουν στις εξης ομαδες: 
• Μικρο-ελεγκτες : αυτοί είναι γενικά μοναδες που τοποθετούνται στον τοιχο και συνδέονται κατευθειαν στη γραμμη ισχύος. Αυτοι οι ελεγκτες έχουν δυνατοτητα να αλμβάνουν εντολές από το χρήστη και μερος αυτων διαθετουν και οθονη προκειμενου να προβαλλουν πληροφοριες για την κατασταση των συσκεύων. 
• Ασύρματοι ελεγκτες : αυτοι σύνδεονται μετα τις πριζες παροχης ηλεκτρικου ρεύματος αλλα χρησιμοποιουν και τις RF ως μέσο αλληλεπίδρασης. Η χρήση τους απαιτεί ένα τηλεχειριστήριο μέσω του οποίου ο χρηστης μπορει να εισάγει εντολες και οποίες μεταδίδονται στον ελεγκτή μέσω των RF. O ελεγκτής αναλύει τις διαταγες και εκτελεί την καταλληλη ενέργεια επικοινωνόντας με τις μοναδες μεσω της γραμμης ισχύος. 
• Ελεγκτες υπολογιστών : αυτοί οι ελεγκτες είναι σημαντικής πρακτικής σημασίας και χρησιμοποιουνται στην πλειοψηφία των εφαρμογων που υλοποινται για υπολογιστές . Αυτοι αλληλεπιδρούν τόσο μέσω των γραμμων αλλα και της σειριακής θύρας του υπολογιστή. Οι ελεγκτές αυτοί παρέχουν τη δυνατότητα στους χρηστες να πραγματοποιήσουν πολυπλοκες και προσαρμοσμένες εφαρμογες στην αποδοση εντολών που διχετεύονται μεσω του ελεγκτή. 

Το πρωτόκολλο 
Η επικοινωνια με βαση το πρωτοκολλο Χ10 περιλαμβάνει δύο φάσεις: αυτή της επιλογης και αυτή της εντολής. Η επικοινωνία στηριζεται σε δυαδικη τυποποιήση των δεδομενων. Στην φάση της επιλογής, ο ελεγκτής «φορτώνει» τη διευθυνση της προς ελεγχο Χ10 συσκευης στην γραμμη ισχυος. Στην φάση της εντολής, ο ελεγκτής φορτώνει την ακριβή Χ10 εντολη. Από τη στιγμη που όλες τα απαραιτητα σηματα έχουν εκπεμφθει και μεταφερονται από τη γραμμη ισχύος , η φάση της επιλογής προσφέρει τη δυνατοτητα να ανταποκριθουν αποκλειστικά και μόνο οι συσκεύες προς τις οποιες ειχαν αποσταλλει τα αντιστοιχα σηματα κατά τη διάρκεια της φάσης εντολής. Ο παρακάατω πίνακας αναφερει μερικες από τις ευρεως χρησιμοποιούμενες εντολες. Χ10 εντολες All units off All lights off All ligts on On Off Dim Bright Status Hail Αποσκοπώντας στην επικοινωνια με δυαδικη μορφή όλοι οι κωδικες του σπιτιού, των μονάδων και των εντολών κωδικοποιουνται δυαδικά. Ένα από τα βασικα πλεονεκτήματα αυτου του πρωτοκόλλου συνιστα η ελλειψη μέσων που να υποδεικνύουν εάν μια συγκεκριμενη εντολή είναι εύστοχη – πετυχημένη ή όχι. Λογου χαριν όταν μια εντολη ανοιξε τα φωτα αποστέλλεται, τότε το Χ10 δεν παρέχει κανένα μεσο που να εχει επιγνωση για την πραγματικοτητα δηλαδη στην προκειμένη περίπτωση αν τα φώτα ήταν ήδη σε λειτουργία. Το Χ10 παρέχει μια πολύ βασική πλατφορμα ανακάλυψης υπηρεσιών. Όταν μια καινούρια υπομοναδα συνδέεται με τη γραμμη τροφοδοσίας , αυτή στέλνει ένα πακέτο πληροφορίας το οποίο περιέχει την διευθυνση του. Το πρωτόκολλο δεν παρεχει τρόπους προκειμένου να κομιστει η πληροφορία για τη συσκεύη η οποία συνδεθηκε στην υπομονάδα. Τουτο συνιστα και ένα δευτερο αρκετης σπουδαιότητας μειονεκτημα του πρωτοκόλλου καθως αποτελει εμποδιο στη χρησιμοποιήση του για ανακάλυψη υπηρεσιών.

Η ιστορία του Χ10 
Η τεχνολογία Χ10 αναπτύχθηκε μεταξύ 1976-1978 από την Pico Electronics Ltd στη Σκωτία. Ο κύριος σκοπός του ήταν η μετάδοση δεδομένων μέσω των γραμμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλή ταχύτητα (50 bps στην Ευρώπη και 60 bps στις Ηνωμένες Πολιτείες). Το όνομα X-10 οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό ήταν το δέκατο project της εταιρείας. Στη συνέχεια το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εξαγοράστηκε από την εταιρία Χ-10 Ltd και διατηρήθηκε μέχρι το 1997 που έληξε. Το Χ-10 είναι σήμερα ένα ανοιχτό πρωτόκολλο και υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες που αναπτύσσουν προϊόντα βασισμένα σε αυτή την τεχνολογία. Οι βασικοί λόγοι για την μεγάλη επιτυχία του Χ10 στην ΑΜερική και την Ευρώπη είναι η τεράστια ποικιλία συσκευών και διασυνδέσεων Χ10, η χρήση του υφιστάμενου δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος ως μέσο μετάδοσης, οι χαμηλές τιμές των συσκευών Χ10 και η ευκολία εγκατάστασης (οι περισσότερες συσκευές είναι τύπου Plug'n Play).

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΩΝ IDS

  • Cougar

    Οικονομικός Συναγερμός εως 60m2

  • Lions

    Οικονομικός Συναγερμός εως 80m2

  • Snowalker

    Περιμετρικός Συναγερμός Κατοικίας

  • Howling

    Ολοκληρωμένος Συναγερμός Κατοικίας iDS

  • Sunbathing

    Συναγερμός Κατοικίας εως 110m2





.
.
.
Αξιοπιστία Συναγερμού

Η διορατική μελέτη και η σωστή εγκατάσταση, είναι εκείνες που καθορίζουν τη σωστή λειτουργία ενός συστήματος Συναγερμού.
Bookmark and Share

Η διορατική μελέτη και η σωστή τοποθέτηση, είναι αυτά που καθορίζουν τη σωστή λειτουργία ενός Συστήματος Συναγερμού.